Πόσιμο νερό από τη θάλασσα (2)

29 Ιανουαρίου, 2009 at 6:58 πμ Σχολιάστε

Περιοδικό Περιβάλλον21)

Υδριάδα (Πηγή φωτογραφίας: Περιοδικό Περιβάλλον21)

Στην Ηρακλειά των Κυκλάδων, από τον Ιούλιο του 2007, λειτουργεί η «Υδριάδα», μια πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που αξιοποιεί τον αέρα, τον ήλιο και τη θάλασσα και παράγει πόσιμο νερό. Η κατασκευή της μονάδας αυτής αποτελεί μια παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία καθώς πρόκειται για την πρώτη πλωτη πλατφόρμα στον κόσμο που παράγει την ενέργεια που απαιτείται για την μετατροπή του θαλασσινού νερού σε πόσιμο, χρησιμοποιώντας ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη έτσι ώστε να παραμένει «σταθερή» και στις δυσκολότερες καιρικές συνθήκες. Μπορεί να μετακινηθεί και να αγκυροβολήσει σε κάποιο νησί, με τέτοιο τρόπο που λύνει πολλές δυσκολίες και εύκολα προσεγγίζει τη βέλτιστη θέση (οικονομικά, καιρικά, αισθητικά…).

Η περιβαλλοντική προσφορά της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης είναι τεράστια καθώς παράγει μόνη της την ενέργεια που απαιτείται χρησιμοποιώντας μόνο τον ήλιο και τον άνεμο, αλλά ελαχιστοποιεί ή εκμηδενίζει (όταν καλύπτει σε ποσότητα ποσίμου νερού όλο το νησί) τις επιπτώσεις από τις διελεύσεις των πλοίων που θα μετέφεραν το νερό, στην περίπτωση που δεν υπήρχε η μονάδα.

Η «Υδριάδα» τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο Regio Star ως καινοτόμα πρακτική που συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα.

Σε συνδυασμό, λοιπόν, τέτοιων τεχνικών και την ορθολογική διαχείριση και χρήση των υποθαλάσσιων πηγών που αναφέρθηκαν στο χθεσινό άρθρο, θεωρώ ότι έχει λυθεί μεγάλο μέρος των προβλημάτων λειψυδρίας.

Βαΐτσης Τριαντάφυλλος

Μηχανικός Περιβάλλοντος

Entry filed under: SAVE THE PLANET. Tags: .

Πόσιμο νερό από τη θάλλασσα Το κλίμα της Ελλάδας

Σχολιάστε

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Ιανουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts