Η γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα

Μαρτίου 16, 2009 at 6:30 πμ Σχολιάστε

Τα ευρήματα της Πανελλήνιας Έρευνας του Κ.Ε.Θ.Ι (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας), βάζουν έναν νέο όρο στο θέμα μετακίνησης πληθυσμών, μιλώντας για πρώτη φορά για την «θηλυκοποίηση της μετανάστευσης».

H έρευνα με τίτλο: «Η Γυναικεία Μετανάστευση στην Ελλάδα» αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας μετανάστευσης στη χώρα μας. Πληθυσμό της έρευνας αποτέλεσαν γυναίκες ηλικίας 16-77 ετών, σε πανελλήνιο επίπεδο και με υπηκοότητες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και τις Φιλιππίνες.

Αποτελέσματα:  Το προφίλ των μεταναστριών του δείγματος

 • Οι περισσότερες μετανάστριες κατάγονται από την Αλβανία (67,2%), 11,3% από τις Βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία), 16,5% από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες (5,1%) από την Πολωνία και τις Φιλιππίνες.
 • Οι περισσότερες είναι μέσης ηλικίας 30-49 χρόνων.
 • Σημαντικές διαφορές, παρατηρούνται όσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση των γυναικών ανάλογα με την υπηκοότητά τους. Συγκεκριμένα, οι Αλβανίδες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό έγγαμες από ό,τι οι γυναίκες που προέρχονται από Βαλκανικές χώρες. Ακόμη, αυτές που προέρχονται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, είναι λιγότερο συχνά παντρεμένες και αρκετά πιο συχνά ανύπαντρες, χωρισμένες ή σε διάσταση.
 • Επιπλέον, οι περισσότερες γυναίκες μετανάστριες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο του οικογενειακού κύκλου ζωής, έχοντας η πλειοψηφία τους παντρευτεί και τεκνοποιήσει και συγκεκρινένα το 66,4% των γυναικών έχει 1 ή 2 παιδιά. *Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι ο μικτός γάμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στις γυναίκες και συνολικά 1 στις 10 γυναίκες μετανάστριες έχει παντρευτεί σύζυγο άλλης εθνικότητας.

Η εκπαίδευσή τους

 • Έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εφόσον 19,1% από αυτές έχει τελειώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, 48,5% το Λύκειο (12χρονη), ενώ 26,5% έχει εκπαίδευση πάνω από 13 χρόνια σπουδών.
 • Οι περισσότερες γυναίκες έχουν φοιτήσει ή έχουν πτυχίο από Παιδαγωγικές Σχολές, από Σχολές Επιστημών Υγείας και από Σχολές του κλάδου των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών..

Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους

 • Ο συνηθέστερος λόγος έχει σχέση με την παρουσία συγγενικών προσώπων εδώ. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι η γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τις χώρες καταγωγής των γυναικών μεταναστριών από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Η οικογενειακή τους κατάσταση

 • Οι γυναίκες από την Αλβανία ζουν, ως επι το πλείστον με όλα τα παιδιά τους στη χώρα μας (89%) και λίγες μητέρες έχουν αφήσει το/α παιδί/ά τους πίσω. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες από τις Φιλιππίνες/Πολωνία. Αντίθετα, πολλές μητέρες από τις Βαλκανικές χώρες και τις Χώρες της πρώην Δημ. Σοβιετικής Ένωσης είτε έχουν αποχωριστεί τα παιδιά τους (40% περίπου) είτε έχουν επιλέξει το μεικτό σχήμα, δηλαδή κάποια τά έχουν κοντά τους και ζουν μαζί εδώ στη χώρα μας και κάποια έχουν μείνει πίσω στη πατρίδα σε συγγενικά τους πρόσωπα (10% περίπου).

Συνθήκες διαβίωσης

 • Σε σχέση με τις συνθήκες κατοικίας, η πλειοψηφία των μεταναστριών ζει με ενοίκιο (85,1%), ενώ μόνο 10,5% διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία. Οι γυναίκες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Πολωνία και τις Φιλιππίνες κατοικούν πιο συχνά στην εργασία τους (10%), δηλαδή εργάζονται ως εσωτερικές.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετανάστριες

 • Προβλήματα γραφειοκρατίας, κυρίως όσον αφορά στην απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας, και
 • Εργασιακά προβλήματα (δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, ιδίως νόμιμης, χαμηλές αποδοχές για τη ζωή στην Ελλάδα, πολλές ώρες εργασίας).

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας

 • Σχετικά με την κατανόηση και την ομιλία, μεγαλύτερη ικανότητα έχουν οι Αλβανίδες μετανάστριες, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες από τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται ανάμεσα στις μετανάστριες από τις Φιλιππίνες και την Πολωνία που επενδύουν λιγότερο στο ζήτημα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Πάντως, το επίπεδο γνώσεων όσον αφορά στη γραφή της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ χαμηλό σε όλες τις υπηκοότητες.
 • Επίσης φαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν να μιλούν τα ελληνικά είτε στην εργασία τους, είτε με ατομική προσπάθεια, ενώ οι οργανωμένες δομές εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας δεν αποτελούν συχνό τόπο εκμάθησης.

Τα σχέδια των γυναικών για το μέλλον

 • Σχεδόν οι μισές από τις Αλβανίδες, τις γυναίκες από τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επιθυμούν να μείνουν για πάντα στη χώρα μας. Αντίθετα, οι μετανάστριες από τις Φιλιππίνες και την Πολωνία απάντησαν στην πλειοψηφία τους ότι σκοπεύουν να γυρίσουν στη χώρα τους.

Πηγές: Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας – Ενημερωτικό δελτίο ΕΛΙΝΥΑΕ

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Το βαρόμετρο Οικολογική Ισορροπία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Μαρτίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: