Θεσμοθέτηση της «Περιοχής Οικοανάπτυξης της νήσου Καρπάθου και της Σαρίας»

Μαρτίου 6, 2009 at 6:23 πμ Σχολιάστε

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2009


Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία η χερσαία και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νήσου Καρπάθου και Σαρίας χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Οικοανάπτυξης ΟΛΥΜΠΟΥ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ».

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την Απόφαση αυτή θεσμοθετούμε μία ακόμη σημαντική Προστατευόμενη Περιοχή στην οποία περιλαμβάνονται τα χερσαία και τα θαλάσσια τμήματα των νήσων Καρπάθου και Σαρίας.

Η «Περιοχή Οικοανάπτυξης ΟΛΥΜΠΟΥ Ν. ΚΑΡΠΑΘΟΥ» καλύπτει στο σύνολό της μία έκταση περίπου 155 χιλιάδων στρεμμάτων (θαλάσσια έκταση περίπου 53 χιλιάδων στρεμμάτων & χερσαία έκταση περίπου 102 χιλιάδων στρεμμάτων), στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα σύμπλεγμα  χερσαίων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος, από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην άμεση και ευρύτερη περιοχή ζει και αναπαράγεται ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της απειλούμενης Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Η περιοχή παρουσιάζει, επίσης, πλούσια βιοποικιλότητα και σε αυτήν  απαντάται ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων και ενδημικών φυτικών και ζωικών ειδών μαζί με  τα ενδιαιτήματά τους.

Σημαντική κρίνεται η περιοχή και για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, καθώς και, για τα αλιευτικά αποθέματά της  και εν γένει, για το θαλάσσιο οικοσύστημά της.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην παράκτια ζώνη της περιοχής καθώς και στα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Με τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Οικοανάπτυξης επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της νήσου Καρπάθου και Σαρίας, καθώς επίσης και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής, με την παράλληλη προώθηση και ανάπτυξη των πρόσφορων δραστηριοτήτων, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου.

Στα πλαίσια αυτά, με τη σημερινή Απόφαση, χωρίζουμε την ευρύτερη περιοχή  σε (2) δύο βασικές ζώνες προστασίας και επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Σημειώνω ότι η σημερινή Απόφαση έχει στηριχθεί σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που εκπονήθηκε από το  ΥΠΕΧΩΔΕ και σε ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ, http://www.minenv.gr (Στο σύνολο του κειμένου έχει τις ζώνες προστασίας και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες)

Advertisements

Entry filed under: SAVE THE PLANET. Tags: , , .

Η απαγόρευση των τοξικών χημικών και τα φυτοφάρμακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όρη και βουνά της Ελλάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Μαρτίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: