Υπερπληθυσμός

Μαρτίου 4, 2009 at 6:44 πμ Σχολιάστε

Η πληθυσμιακή έκρηξη είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τον πλανήτη μας. Το «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε», φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο κακή ιδέα για την εποχή που ελέχθη, γιατί την εποχή του Χριστού ο πληθυσμός της Γης ήταν γύρω στα 100 εκατομμύρια. Στα 1000 μ.Χ. ο πληθυσμός έγινε 200 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν δηλαδή 1000 χρόνια για να διπλασιασθεί ο πληθυσμός της Γης. Το 1500 μ.Χ. ο πληθυσμός έφθασε τα 400 εκατομμύρια. Εδώ ο χρόνος διπλασιασμού του πληθυσμού της Γης έπεσε στο μισό, αφού χρειάστηκαν μόνο 500 χρόνια για να διπλασιασθεί, δηλ. να πάει από 200 στα 400 εκατομμύρια. Από το 1500 μ.Χ. μέχρι σήμερα, δηλαδή σ’ ένα διάστημα 500 ετών, ο πληθυσμός από 400 εκατομμύρια έφθασε τα 6 δισεκατομμύρια (σχήμα 5.9). Δηλαδή, μέσα σε 500 χρόνια γίναμε όχι διπλάσιοι, ή τριπλάσιοι, αλλά δεκαπενταπλάσιοι. Αναμένεται ότι σε 50 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός της Γης θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια, σε 100 χρόνια τα 16 δισεκατομμύρια, σε πεντακόσια χρόνια τουλάχιστον τα 100 δισεκατομμύρια (μερικοί εκτιμούν ότι θα φθάσει τα 200, ίσως και 300 δισεκατομμύρια).

Αύξηση πληθυσμού

Αύξηση πληθυσμού

Με τέτοιους ρυθμούς αύξησης, δεν θα υπάρχει αρκετή τροφή για όλους μας. Θα ζούμε σε πόλεις των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων με τεράστια προβλήματα αποχέτευσης. Θα δημιουργηθούν μεγάλες μετακινήσεις λαών από χώρες που έχουν μεγάλο πληθυσμό και είναι πολύ φτωχές, σε χώρες πιο αραιοκατοικημένες και πιο πλούσιες. Αυτό το διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπου έχουν έρθει από ένα έως δύο εκατομμύρια άνθρωποι από άλλες χώρες, πολλοί δε από αυτούς ακόμα και από το μακρινό Πακιστάν. Σε 10 ή 20 ή 30 χρόνια η Ελλάδα μπορεί να έχει περισσότερους ξένους, παρά ντόπιους. Η προοπτική αυτή φαίνεται σήμερα πολύ πιθανή εξαιτίας των γεγονότων στο Αφγανιστάν, όπου εκατομμύρια ισλαμιστών μετατρέπονται σε πρόσφυγες αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων και στη δική μας. Αν συμβεί αυτό, τότε θα δημιουργηθούν τεράστια κοινωνικά και άλλα προβλήματα στη χώρα μας και όχι μόνο.

Οι φτωχοί οικονομικοί μετανάστες θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν στις πλούσιες περιοχές της Γης και ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Αλλά οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς έχουν αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων τους, ενώ αντίθετα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πολύ χαλαρή φύλαξη των συνόρων τους. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών θα το δεχθούν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης (με πρώτη ίσως την Ελλάδα). Επειδή το κύμα αυτό θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων μεταναστών, ανάλογα θα είναι και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εις βάρος όλων των πλευρών.

Γι’ αυτό σήμερα πρέπει να λέμε: «Μην αυξάνεσθε και μην πληθύνεσθε». Ποτέ άλλοτε ο πλανήτης Γη δεν είχε τη χαρά να φιλοξενεί τόσους πολλούς ανθρώπους, αλλά και την αγωνία για το τι θα γίνει στο μέλλον με τις προοπτικές της πληθυσμιακής έκρηξης. Μια συνετή αντιμετώπιση είναι η κάθε οικογένεια να κάνει δύο, το πολύ τρία παιδιά. Αυτό θα καταστείλει την πληθυσμιακή έκρηξη, ενώ παράλληλα οι γονείς θα έχουν τα απαιτούμενα μέσα και τον απαιτούμενο χρόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά.

Σημειώνουμε συμπληρωματικά τα εξής στοιχεία, αναφορικά με τον πληθυσμό της Γης σήμερα:

·        Μόνο το 20% του πληθυσμού της Γης ζει σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ το 80% ζει σε αναπτυσσόμενες ή υποανάπτυκτες χώρες. Η Ασία συγκεντρώνει από μόνη της το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι Η.Π.Α. μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  • Ο πληθυσμός της Γης αυξάνει κάθε χρόνο κατά 80 εκατομμύρια (περίπου κάθε 9 δευτερόλεπτα γεννιέται ένας άνθρωπος, ενώ κάθε 12 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος). Από τα 80 εκατομμύρια, τα 65 εκατομμύρια γεννιούνται στις πολύ φτωχές χώρες.
  • Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι σήμερα το 10% του πληθυσμού της Γης. Προβλέπεται ότι σε 100 με 150 χρόνια θα φθάσει το 25% του πληθυσμού της Γης (παρά τις θανατηφόρες αρρώστιες που πλήττουν τη Μαύρη Ήπειρο).
  • Σε ορισμένες χώρες (ιδιαίτερα της Αφρικής), η αύξηση του πληθυσμού είναι εκρηκτική, αφού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. Η αύξηση αυτή δυσχεραίνει και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα τροφής, στέγης, υγείας, παιδείας, εργασίας, κ.λ.π. στις χώρες αυτές.
  • Πάνω από 40 μεγαλουπόλεις έχουν πληθυσμό πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Η έκρηξη της τεχνολογίας μαζί με την πληθυσμιακή έκρηξη παραμένουν τα δυο μεγάλα και επικίνδυνα φαινόμενα των τελευταίων 100 ετών.

·        Με πληθυσμό αυξανόμενο με τρομακτικά βήματα, με το φόβο μιας πληθυσμιακής έκρηξης επί θύρας, μ’ έναν άνθρωπο που καταναλώνει όλο και περισσότερα και με μια Γη που δεν μεγαλώνει βέβαια ούτε έναν πόντο, πώς θα μπορέσει ο πλανήτης Γη ν’ αποφύγει το θάνατό του;

Πηγή: Παρασκευάς Ν. Παρασκευόπουλος, Καθηγητής Ε.Μ.Π., «ΦΙΛΟΚΟΣΜΙΑ»

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Ο βυθός του Σαρωνικού Η απαγόρευση των τοξικών χημικών και τα φυτοφάρμακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Μαρτίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: