Περιβαλλοντική έρευνα

Φεβρουαρίου 5, 2009 at 6:09 πμ Σχολιάστε

Η εταιρία ICAP διεξήγαγε δυο έρευνες, μια κοινωνική και μια βιομηχανική, προσπαθώντας να αποτυπώσει, κατά πόσο η κοινή γνώμη είναι ευαισθητοποιημένη στα προβλήματα του περιβάλλοντος και πως οι βιομηχανικές μονάδες δραστηριοποιούνται, σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Κο Μανιατάκη Δημήτρη, Διευθύνων Σύμβουλο της ICAP Α.Ε., σε συνέδριο Βιοπολιτικής που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής και μπορείτε να τα διαβάσετε στη διεύθυνση:

http://www.biopolitics.gr/HTML/PUBS/BUS1/greek/maniatak.htm

Συμπεράσματα

Από τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας παρατηρούμε, ότι η κοινή γνώμη είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ η βιομηχανική έρευνα μας δείχνει, ότι από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, στον τομέα που ευθύνονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος, φαίνεται, ότι μόνο ένα μικρό μέρος δραστηριοποιείται με περιβαλλοντικά προγράμματα.

Οπως είδαμε από την έρευνα, όλοι δέχονται την ανάγκη δραστικών και αποτελεσματικών αποφάσεων, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν, διότι κάθε μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή θα επιβαρύνει το κόστος. Αυτό βέβαια συσχετίζεται με την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και δεν μας διαφεύγει το γεγονός, ότι το 27% της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται σε επενδυτική απραξία, ένεκα της κακής οικονομικής κατάστασης, το 17% βρίσκεται σε μια ευαίσθητη οικονομική κατάσταση και τα ελάχιστα κεφαλαια που διαθέτει τα επενδύει, για την μερική ανανέωση του παραγωγικού εξοπλισμού. Το 56% της βιομηχανίας, που αποτελεί και το υγιές κομμάτι της βιομηχανίας, θα ήταν πρόθυμο να επενδύσει για την προστασία του περιβάλλοντος, εάν δεν υπήρχαν παράγοντες, που θα επηρέαζαν το κόστος και κατά συνέπεια την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω, ότι η βιομηχανία θα πρέπει να πάρει από τους πολιτικούς την πρωτοβουλία στα χέρια της. Να ακολουθήσει δηλαδή μια επιθετική πολιτική και να δεχτεί το γεγονός, ότι παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εχει αποδειχθεί, ότι επιτυχημένες εταιρίες με περιβαλλοντική ευαισθησία, έχουν αποκτήσει μια ανταγωνιστική αιχμή, με την ανάπτυξη κατάλληλης αποδοτικής και φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας αφ’ ενός και με την βελτίωση της εικόνας τους στο κοινό αφ’ ετέρου.

Advertisements

Entry filed under: SAVE THE PLANET.

Διαφανής Σκίαση με νερό Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Φεβρουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: