Περιβάλλον και επιχείρηση

Ιανουαρίου 27, 2009 at 6:03 πμ Σχολιάστε

Mπορεί οι επιχειρήσεις να θεωρούν ότι το περιβάλλον αποτελεί πηγή δυσκολιών και κόστους βραχυπρόθεσμα αλλά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι πηγή πλεονεκτημάτων τόσο σε οικονομικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Πράγματι, η ανάγκη τήρησης ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων οδηγεί στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και στη δημιουργία νέων αγορών. Η ίδια ανάγκη υπαγορεύει και την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων, με τελικό αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων. Στον τομέα της ενέργειας, για παράδειγμα, με τον εξορθολογισμό της δραστηριότητας μιας επιχείρησης επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, και με τη χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος, αφενός, αύξησης του κόστους της ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές και, αφετέρου, εξάντλησης των ενεργειακών πόρων.

Άλλωστε, οι καταναλωτές προσανατολίζουν όλο και περισσότερο τις επιλογές τους σε προϊόντα ή υπηρεσίες που σέβονται τα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά πρότυπα, γεγονός που από μόνο του αποτελεί επαρκές κίνητρο για πολυάριθμες επιχειρήσεις να επενδύουν στην τήρηση αυτών των προτύπων. Ως προς το θέμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε ένα οικολογικό σήμα που απονέμεται σε προϊόντα που ευθύνονται λιγότερο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε σύγκριση με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Εκτός από μέτρα οικονομικού χαρακτήρα (βλέπε το τμήμα σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις για το περιβάλλον), η Ένωση διαθέτει και άλλα μέσα για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την τόνωση της περιβαλλοντικής τους δράσης. Στηρίζει τη διάδοση πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, δημιουργώντας δίκτυα όπως τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους. Παρέχει επίσης οδηγούς, ώστε οι επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο. Εξάλλου, μέσω του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS), η ΕΕ έχει οργανώσει την αναγνώριση και τη διάδοση πληροφοριών για τις επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον.

Τέλος, για να ενισχύσει και να προβάλει, τόσο στις αγορές όσο και στους καταναλωτές, την εικόνα των επιχειρήσεων με αποδεδειγμένη περιβαλλοντική δράση, η ΕΕ διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως, η απονομή των «Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών βραβείων για το περιβάλλον».

Πηγή: Ευρωπαϊκή επιτροπή, http://ec.europa.eu/

Advertisements

Entry filed under: SAVE THE PLANET. Tags: , .

Προστατευόμενες Περιοχές Πόσιμο νερό από τη θάλλασσα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Ιανουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: