ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οκτώβριος 21, 2008 at 6:44 πμ Σχολιάστε

Η λέξη κομποστοποίηση για πολλούς είναι μια άγνωστη λέξη. Προέρχεται από τη λέξη κομπόστ, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της αποσύνθεσης οργανικών υλικών όπως φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδιά… και αποτελεί εξαιρετικών ιδιοτήτων φυσικό λύπασμα για οποιαδήποτε καλλιέργεια. Η παραγωγή του κομπόστ δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία πουμπορούν να την κάνουν μόνο ειδικοί, αλλά μπορεί ο καθένας από εμάς να «φτιάξει» στο σπίτι του.

Μερικοί λόγοι που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην οικιακή κομποστοποίηση είναι και οι εξής:

  • Καλύτερη αξιοποίηση των απορριμμάτων μας
  • Αξιοποίηση του λυπάσματος στον κήπο μας
  • Η περιβαλλοντική μας ηθική

Περίπου το 50% της ποσότητας των σκουπιδιών αποτελείται από οργανικά υλικά κι από αυτά μπορούμε να διαχειριστούμε το 70-80%. Συνεπώς, μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που θα φτάνουν στους κάδους περισυλλογής του Δήμου κατά 35-40% (συγχρόνως χρησιμοποιούμε και το παραγόμενο κομπόστ). Σκεφτείτε τα ποσοστά των απορριμμάτων που θα φτάνουν στους κάδους του Δήμου αν ξεχωρίζουμε και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό).

Για την παρασκευή του κομπόστ στο σπίτι θα χρειαστούμε έναν κάδο κομποστοποίησης, γεωσκώληκες (μπορεί να σας προμηθεύσει η οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης) και οργανικά υλικά. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

  • Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα)
  • Υπολείμματα από σαλάτες (αφού στραγγιστούν τα υγρά).
  • Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
  • Στάχτη, π.χ. από τζάκι.
  • Τσόφλια αυγών.
  • Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες).
  • Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
  • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
  • Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.).

Τα παραπάνω υλικά μπορούν να τοποθετηθούν στον κομποστοποιητή μαζί με τους γεωσκώληκες και να παραχθεί το πρώτο κομπόστ σε διάστημα 3-4 μηνών. Κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγής θα χρειαστεί να το ανακατέψουμε μερικές φορές, προκειμένου να αυξηθεί η περιεκτικότητα του μείγματος σε οξυγόνο.

Κάδοι κομποστοποίησης

Κάδοι κομποστοποίησης


Advertisements

Entry filed under: SAVE THE PLANET. Tags: .

Κυριότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι – Πηγές – Επιδράσεις Άδρευση από καθαρά υγρά απόβλητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts


Αρέσει σε %d bloggers: